petercarlberg.se

Peter Carlberg om journalistik och kommunikationOM MIG

Jag har arbetat som journalist inom dagspress, radio, lokal- och fackföreningspress i mer än 30 år, framför allt som samhälls- och rättsreporter, men också som arbetsledare med ansvar för upp till 16 personer, som webbreporter och som debattredaktör. I 23 år var jag anställd på Svenska Dagbladet (SvD) där jag var nyhetschef och redaktör för både lokal-, inrikes- och utrikesnyheter, men framför allt var jag reporter. Under många år bevakade jag rättsfrågor, följde polisutredningar och vad som sedan hände i domstol. Ekonomisk brottslighet var mitt bevakningsområde under fem år på SvD Näringsliv.
Under en tid var jag verksam som pressansvarig för en större myndighet och såg den journalistiska världen från den andra sidan. Det gav mig många värdefulla kunskaper inte minst när det gäller strukturer och metoder för att hitta nyheter. På senare tid har jag arbetat med bokprojekt.

Fakta

2016-  Skribent och researcher. Nu även författare till "Mannen som slöade till", Ekström & Garay förlag, augusti 2022.
2012-2016 Pressansvarig för Stockholms läns sjukvårdsområde, den landstingsdrivna sjukvården utanför akutsjukhusen. Även kommunikatör och skribent.
2011-2012 Reporter på Lokaltidningen Mitt i Stockholm.
2011 (feb-mars) Reporter på Ekot, Sveriges Radio.
2010-2011 Frilansskribent
1987-2009 Anställd på Svenska Dagbladet som reporter (Inrikes, Stockholm, webbredaktionen); som arbetsledare (nyhetschef) på den sammanslagna Nyhetsredaktionen och på Utland; som biträdande debattredaktör. Bevakade juridik och rättsfrågor under flera år, de sista fem åren ekonomisk brottslighet på heltid. Var med och startade SvD:s första grävargrupp. Läs artiklar av Peter Carlberg i SvD
1987 (feb-mars) Reporter på Svenska Journalistförbundets tidning Journalisten.
1979-1986 Reporter på Kronobergaren i Växjö, lokalredaktör och fotograf, senare nattchef och kriminalreporter.